faq

  • mondhygiënist

  • Algemeen

  • Bereikbaarheid

Waarom moet ik naar de mondhygiënist?

Ons doel is dat jij oud wordt met je eigen tanden! Dat je tot het laatste moment kan genieten van nootjes, kaas of in een appel kunt bijten zonder ongemak. Gezond oud worden, daar horen ook je tanden bij. De basis begint al vroeg. Wij helpen al vanaf het eerste melktandje. Melktanden worden ernstig onderschat. Ze dragen bij aan een goede spraakontwikkeling, maar pijn in een kindergebit zorgt ook voor slecht eetgedrag en een verstoring van het maag-/darmstelsel. We willen samen met jou een plan maken voor een leven lang tanden. Zodat je geen nachtmerries krijgt over loszittende tanden of uitgevallen kiezen. Dit doen we door uitgebreide voorlichtingen en/of instructies, maar ook voorkomen we dit door frequent een professionele gebitsreiniging uit te voeren. 

Hoe vaak moet ik naar de mondhygiënist?

Wij adviseren bij een gezonde mond 2 keer per jaar een bezoek te brengen aan de mondhygiënist. Zijn er tandvleesproblemen of heb je onderliggend lijden dan adviseren wij afhankelijk van je situatie om 3 – 4 keer per jaar een bezoek te brengen. Je bent echter altijd welkom om tussendoor te komen voor bijvoorbeeld belangrijke dagen (trouwerijen en grote feesten) om je gebit op te frissen.

Is een elektrische tandenborstel écht beter?

Ja, echt! Een elektrische tandenborstel is beter dan een handtandenborstel, mits je een goed model hebt. Een goede elektrische tandenborstel heeft altijd een poetsdruksensor (uitzondering op Sonicare)! Elektrische tandenborstels zonder poetsdruksensors zijn stukken minder effectief en daarom raden wij deze af. Waarom is de elektrische tandenborstel dan beter dan een handtandenborstel? Dit heeft meerdere redenen. Een elektrische tandenborstel draait veel harder dan dat je zelf kunt nabootsen, de plak wordt dus in kortere tijd beter verwijderd. Het borstelkopje is klein, waardoor je overal goed bij kunt, alle hoekjes en lastig bereikbare plekjes zijn veel makkelijker te poetsen met een elektrische tandenborstel. Je hoeft geen poetsbeweging te maken met een Oral-B elektrische tandenborstel, wat ook lastig bereikbare plekken makkelijker schoonmaakt. De poetsdruksensor helpt je om de juiste druk te geven, een rood lampje betekent dat je te hard poetst. Te hard poetsen zorgt ervoor dat je tandvlees beschadigt en kan hierdoor omhoog kruipen. Iets wat we ook heel veel zien bij gebruik van een handtandenborstel! Je zal misschien het gevoel van schuimend tandpasta en schrobben missen. Dat begrijpen we best. Toch hopen we dat we je met bovenstaand antwoord hebben overtuigd om elektrisch te gaan poetsen. Als je écht niet kunt wennen aan het niet kunnen schrobben, mag je het af en toe wel afwisselen met een zachte handtandenborstel…. vooruit dan! 

Flossen of stoken?

Stoken! Dat is duidelijk. Houten stokers. Geen plastic, geen rubber. Gewoon hout. Jordan is een goed merk. Het zijn stevige stokers van kwalitatief goed hout. Flossen werkt alleen als je het op de juiste manier toepast. In de praktijk blijkt echter dat de juiste uitvoering bijna onmogelijk is voor veel mensen. Naast de stoker en floss is er nog baas boven baas, namelijk een interdentale rager. Dit is een soort borsteltje voor tussen je tanden en kiezen. Er zijn heel veel verschillende maten en merken ragers. Het is belangrijk dat je het juiste product gebruikt voor jouw situatie om je tandvlees gezond te houden. We kunnen je hierover alles uitleggen tijdens een mondhygiëne afspraak voor professionele gebitsreiniging. 

Welke tandpasta is het beste?

De beste tandpasta is per persoon verschillend. Wat zijn je klachten en wat zijn je wensen? Heb je gevoelige tanden of wil je liever geen gebruik maken van fluoride? We kunnen dus hierop geen direct passend antwoord vinden. We zouden het leuk vinden je hierover te adviseren tijdens een afspraak voor professionele gebitsreiniging. Op basis van je klachten, onze bevindingen en jouw wensen kunnen wij dan altijd een passend advies geven. 

Hoe kom ik aan een slechte adem en hoe kom ik er vanaf?

Een slechte adem, de nachtmerrie voor iedereen! Wij vinden het belangrijk dat je kunt genieten van het leven. Intiem kunnen zijn en uitgebreid lachen hoort daarbij. Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komt het door een slechte mondhygiëne. Er blijven te veel bacteriën in de mond aanwezig die door samenloop van omstandigheden (bijvoorbeeld een droge mond door het slapen) wat meer kunnen gaan ruiken. Ook bacteriën op de tong dragen hier hun steentje aan bij. Een goede basis qua mondhygiëne is dus essentieel. Twee keer per dag elektrisch poetsen, tussen de tanden en kiezen reinigen en een tongschraper zijn de basis voor een goede mondhygiëne elke dag opnieuw. Mondspoelmiddelen zullen enkel maskeren en nemen het probleem niet weg. Mocht je ondanks al je goede effort nog steeds een slechte adem hebben, dan kan het wellicht een andere oorzaak hebben. Tandsteen kan erg ruiken en kan enkel verwijderd worden tijdens een professionele gebitsreiniging. Ook kan er een andere medische oorzaak zijn. Wij adviseren je graag zodat je weer kunt leven zoals het bedoeld is. 

Mijn tanden en kiezen zitten los, hoe komt dat?

Dit is een heel vervelend probleem. We balen er eigenlijk een beetje van. Loszittende tanden en kiezen duidt op een groter probleem dan enkel tandvleesontsteking. Het is hier ooit mee begonnen, maar de tandvleesontsteking heeft zich flink kunnen uitbreiden tot aan je kaakbot (medische term: parodontitis). Je kaakbot heeft zich teruggetrokken en nu hebben je tanden en kiezen geen houvast meer. Ze beginnen te wiebelen. Maak gauw een afspraak, wellicht kunnen we nog wat voor je betekenen! 

Mijn tandvlees bloedt, waar komt dat vandaan?

Het gebeurt wel eens dat je tijdens het poetsen opmerkt dat je tandvlees bloedt. Geen nood aan de man, maar wél iets om direct aan te pakken. Als je zelf opmerkt dat je tandvlees bloedt is het vaak al een langer bestaand probleem. Bloedend tandvlees komt door ontstoken tandvlees. Tandvlees raakt ontstoken door de bacteriën uit plak. Plak is het gelige laagje wat je soms met je nagel eraf kunt krabben. Het geeft een doffe gloed en daarbij zorgt het voor gele tanden. Kort gezegd betekent dit dus dat je het niet goed schoon houdt. Je bent niet de enige, want 90% van de Nederlandse bevolking heeft (wel eens) last van ontstoken tandvlees. Naast plak is ook tandsteen een grote oorzaak van bloedend tandvlees. Wij nodigen je uit een afspraak te maken voor een uitgebreide instructie en professionele gebitsreiniging. We kunnen je helpen hoe je wél goed je mond schoon krijgt. Wees niet schuw, we doen het met veel plezier. 

Wat is de relatie met mijn algehele gezondheid?

De mond als poort voor de algehele gezondheid. We horen het steeds vaker in de media. Maar wat betekent dat eigenlijk? Dit is dan ook de reden waarom we je vragen een gezondheidsvragenlijst in te vullen

>